Ook Lid worden? Klik hier!

Nieuws

20 juni Themamiddag Natuurbrandbestrijding bij Molecaten Park Rondeweibos

Nieuws
21 JUN 2023
20 juni Themamiddag Natuurbrandbestrijding bij Molecaten Park Rondeweibos

Op dinsdag 20 juni 2023 organiseerden we een themamiddag bij Molecaten Park Rondeweibos in Rockanje rond het thema Natuurbrandbestrijding op recreatiebedrijven. De tips die we kregen tijdens deze bijeenkomst delen we graag met je.
Na weken droogte kwam dit thema op het juiste moment, en prompt kon die middag de geplande rondleiding over Rondeweibos niet doorgaan vanwege een flinke en zeer welkome zomerse bui.

Via deze link delen we de presentatie van Arco Kooijman die zich bij de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond bezighoudt met natuurbrandbestrijding. Ook heeft Arco een model ontruimingsplan aan ons verstrekt, dat is ontwikkeld speciaal voor recreatieterreinen.

Enkele belangrijke zaken om te onthouden zijn:

  • Om natuurbranden te voorkomen is het van belang om kritisch te kijken naar de vegetatie op je terrein: helmgras en coniferen zijn voorbeelden van snelbrandende soorten. Kijk ook naar hoe dicht je je vegetatie tegen bebouwing plant.
  • Op www.natuurbrandrisico.nl staat per provincie het actuele risicoprofiel. Voor Zuid-Holland zijn echter geen data beschikbaar, dus wij moeten leunen op het profiel van de provincie Zeeland.
  • Onderhoud regelmatig contact met je lokale brandweerkorps: laat hen oefenen op je terrein en nodig ze uit om de brandblus locaties en vluchtwegen samen met jou te bekijken.
  • Maak een ontruimingsplan Natuurbranden. Een model daarvoor vind je hier.